persbericht - owee delft

Net als elk jaar zal de OntvanstWeek (OWee) voor aankomende studenten van de TU Delft, Haagse Hogeschool en Hogeschool InHolland ook dit jaar weer plaatsvinden. Deze week is onderdeel van de introductieperiode van de Delftse bachelorstudenten. De introductieperiode bestaat uit het EersteJaarsWeekend (EJW), die wordt georganiseerd door de studieverenigingen, de OWee, en de KennisMakingsTijd (KMT), die wordt georganiseerd door de studentenverenigingen en bedoeld is voor aankomende studenten die besluiten lid hiervan te willen worden. Hoewel er sterk wordt aangeraden aan aankomende studenten om de gehele introductieperiode te volgen, is geen enkel onderdeel verplicht. Deze drie onderdelen worden door verschillende organisaties georganiseerd. 

 

Tijdens deze introductieperiode kampt Delft met een grote hoeveelheid nieuwe studenten die allemaal naar de stad toe komen. Om te zorgen dat dit zo min mogelijk overlast geeft aan andere bewoners van Delft, zijn er een aantal maatregelen genomen. Dit jaar zijn er door het OWee bestuur vier informatieavonden voor bewoners opgezet waar de plannen voor tijdens de OWee al vroeg in het jaar duidelijk gemaakt werden. Daarnaast is gebrainstormd met bewoners om andere vormen van overlast te beperken. Zo wordt vuurwerk dit jaar niet meer gebruikt, wordt er een susteam ingezet in de Wippolder (om overlastgevende deelnemers aan te spreken) en worden lichtkranten neergezet op plekken waar grote vervoersstromen het centrum van de stad betreden en verlaten.  

 

Naast de nadruk op de relatie tussen Student en Stad is er dit jaar ook weer veel nadruk gelegd op welzijn en de sociale veiligheid van studenten. Sinds vorig jaar werken de OWee en de studentenverenigingen samen met Stichting Rutgers voor de campagne ‘Ben je Oké?’, waarbij posters en andere uitingen geplaatst zijn op evenementen en verenigingen. Deelnemers worden op deze manier geïnformeerd over wat te doen bij onveilige situaties. Dit jaar gaan vertrouwenspersonen en het gehele OWee Bestuur opvallende aanvoerdersbanden dragen, waardoor het voor de deelnemers nog duidelijker zichtbaar is op wie ze kunnen afstappen. Met deze maatregelen hoopt het OWee bestuur de drempel om incidenten te melden zo laag mogelijk te maken. Verder wordt ook tijdens het programmaonderdeel ´StudentenPraat´ mentaal welzijn besproken en zal er na afloop van elke show in theater de Veste mogelijkheid zijn de genoemde onderwerpen te bespreken met professionals.  

 

Als onderdeel van het welzijn van studenten wordt ook het verantwoord gebruik van alcohol zo veel mogelijk gestimuleerd. Hiervoor zijn in 2022 al heel veel stappen genomen met een resultaat van bijna 30% minder alcoholhoudende consumpties tijdens de OWee evenementen ten opzichte van 2019. Het drinken van minder alcohol wordt gestimuleerd door het aanbieden van meer non-alcoholische opties voor dezelfde prijs als bier (terwijl de inkoopprijs hoger is), het gebruik van hardcups, door alleen maar reclame te maken voor non-alcoholische dranken, geen alcohol te schenken voor 17:00 en water altijd gratis beschikbaar te stellen. Ook zal de slogan 0.0Wee de gehele week overal terugkomen. 

 

In het kader van duurzaamheid zijn dit jaar alle maaltijden die binnen het ticket van de OWee vallen vegetarisch. Daarnaast wordt er gebruik gemaakt van plastic hardcups in een neutrale stijl zodat deze meerdere jaren mee kunnen gaan. Deze neutrale stijl zal ook terugkomen in veel van de bewegwijzering zodat deze ook herbruikbaar zijn. Tot slot worden etenswaren scherp ingekocht zodat voedselverspilling zoveel mogelijk vermeden wordt. Alles wat toch overblijft wordt gedoneerd aan de voedselbank.  

 

De OWee vindt plaats van zondag 13 augustus tot donderdag 17 augustus en zal de stad Delft laten bruisen met enthousiaste deelnemers. Binnen het programma zijn ook evenementen die voor iedereen toegankelijk zijn. Heeft u vragen of bent u nieuwsgierig? Neem dan vooral een kijkje op www.owee.info 

student & stad

welzijn

Verantwoord alcoholgebruik

duurzaamheid

uitnodiging evenementen

De OWee zal dit jaar van zondag 13 tot donderdag 17 augustus plaatsvinden. Dit jaar hecht het OWee bestuur veel waarde aan transparantie zowel voor als tijdens de OWee. Daarom zouden wij u graag uitnodigen om langs te komen bij de volgende drie evenementen. 

  • Dinsdag 15 augustus - OWaterlympics in Delftse Hout van 12:00-17:00
  • Woensdag 16 augustus - Activiteitenmarkt op X van 11:30 – 15:00
  • Donderdag 17 augustus – Gouden Maat Dag op Mekelpark 12:00 – 17:00


Graag horen wij van u of bij een van deze evenementen aansluit zodat u 
ontvangen kan worden en er iemand van het OWee team voor u klaar staat om meer informatie te verlenen.